Sähkösuunnittelijan polku


Ninni Kangasniemi, sähkösuunnittelija

Olen työskennellyt Amplitin sähkön työsuunnitteluosastolla nyt yli viisi vuotta, kuitenkin ensimmäinen kosketukseni yritykseen tapahtui kymmenen vuotta sitten, kun opiskelin sähköasentajaksi Vallilan ammattioppilaitoksessa. Suoritin silloin pari harjoittelujaksoani Amplitin saneerauskohteissa Helsingin Hämeentiellä. Sähköasentajaksi valmistuin 2012 ja syksyllä jatkoin opintojani Metropolian ammattikorkeakoulussa sähkötekniikan linjalla, josta valmistuin 2016.

Aloitin Amplitissa vuonna 2015 kesätöiden merkeissä luovutuskuvia piirtäen. Ensimmäisen oman työsuunnittelukohteen sain saman kesän aikana. Kyseessä oli pieni toimistosaneeraus keskustassa, joka piti niin sanotusti kesälomakauden aikana saada valmiiksi eli aikataulu oli tiukka. Oma ensimmäinen kohde oli tietenkin jännittävää etenkin, kun ei vielä ollut ehtinyt sisäistää yrityksen toimintamalleja ja kesälomat painoivat myös konttorilla päälle, mikä tarkoitti sitä, että pääsin hetkeksi edustamaan yksin suunnittelupuolta. Yksin en kuitenkaan jäänyt, sillä sain apua ja opastusta muilta osastoilta, ja edelleen voin aina pyytää apua tai tukea keneltä tahansa tietäen, että sitä varmasti myös aina saa.

Työkuvia olen enimmäkseen laatinut asuintuotanto puolella uudis- sekä saneerauskohteisiin, mutta väliin on mahtunut muutama toimitilakiinteistökin. Lähtökohtaisesti aloitin työkuvien laadinnan sähkö- ja telejärjestelmien parissa, joiden jälkeen viimeisenä tuli paloilmoitinjärjestelmä ja nykyään toiminkin Amplitin toisena paloilmoitinjärjestelmän vastuuhenkilönä. Projekteissa on myös ollut erikoisempien järjestelmien suunnittelua, kuten DALI, KNX tai DMX. Olen nyt muutaman vuoden vetänyt omia kohteita työsuunnittelun osalta ja parhaimmillaan minulla on ollut jopa kymmenen kohdetta samaan aikaan työpöydällä. Usean kohteen samanaikainen työstäminen on haasteellista, mutta tuo uutta näkökulmaa omaan työhön ja kehittää myös organisointikykyä.

Olen päässyt kehittämään taitojani ja kartuttamaan tietopankkiani Amplitin omissa sisäisissä koulutuksissa ja ulkopuolisten järjestämissä koulutuksissa sekä olen itse saanut toimia kouluttajana.  On hienoa, että Amplit järjestää erilaisia työhyvinvointiin liittyviä tapahtumia, joihin myös avecit ovat päässeet mukaan. Oma matkani sähkötyösuunnittelijana jatkuu kohti haastavampia kohteita ja järjestelmiä.