Espoonlahden Metroasema

Urakka

LVIS

Rakennuttaja

Länsimetro

Rakennusaika

02/2019- 06/2022

Länsimetro rakennutti Espoonlahden metroaseman, jonka sisäänkäynnit sijoittuvat uuden kauppakeskus Lippulaivan yhteyteen. Espoonlahden metroasema avataan liikenteelle samanaikaisesti muiden uusien asemien kanssa 3.12.2022.

Espoonlahden-ja Kivenlahden metroasemat ovat kaksi viimeisintä asemaa Länsimetron vaihe 2:n hankkeessa. Metro laajenee Matinkylästä Kivenlahteen, ja uusia metroasemia on yhteensä viisi kappaletta, jotka ovat Matinkylästä länteen päin Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti. Edellä mainittujen asemien lisäksi hankkeeseen sisältyi Sammalvuoren metrovarikon rakentaminen metrojunien säilömistä ja huoltoa varten. Uutta metrolinjaa rakennettiin kaiken kaikkiaan 7 km ja metroasemat ovat kooltaan noin 300-350 metriä pitkiä. Rakentaminen tapahtui 50 metriä maanpinnan alapuolella. Kyseessä on siis mittakaavaltaan valtavan kokoinen hanke (Suomen toiseksi suurin Olkiluodon ydinvoimalalaajennuksen jälkeen).

Koska kyseessä on metroasema, oli hankkeen pääpainona turvallisuus. Länsimetrolla onkin hankkeen alusta asti ollut kunnianhimoinen tavoite rakentaa maailman turvallisin metro! Tämä tavoite saavutettiin 52 eri järjestelmällä, sekä erittäin tiukoilla paloturvallisuusvaatimuksilla. Länsimetron valvojien kommenttien mukaan Suomessa ainoastaan tiukemmat paloturvallisuusmääräykset ovat ydinvoimaloilla.

Amplit teki Espoonlahteen mittavan LVIS urakan, jossa saavutettiin merkittävä aikataulubonus. Maanalainen erikoisrakentaminen, syvät kuilut, suuri määrä tekniikkaa, sekä erittäin haastava logistiikka tekevät kohteesta poikkeuksellisen. Lisäksi kohteessa käytettiin paljon erikoismateriaaleja mm. rosteria, ja paloturvallisuuteen kiinnitettiin eritystä huomiota. Kohteen sähköurakoitsijana Amplit on ollut kiitollisessa asemassa, sillä sähköurakka toimi siltana lähes kaikkiin aseman järjestelmiin. Tämä on tarkoittanut esimerkiksi turva-automaation ja kiinteistövalvonnan osalta noin 6000 pisteen kaapeloimista sekä lukuisten käyttöönottotestien suorittamista. Parhaimmillaan ja kiihkeimmässä vaiheessa Espoonlahden ja Kivenlahden sähköurakoiden työryhmässä oli kaikkiaan noin 50 Amplitlaista mukana yhtäaikaisesti.

REFERENSSIT

Toteuttamamme urakat