Espoon Lippulaiva

Urakka

LVIS

Tilaaja

Skanska Talonrakennus Oy

Rakennuttaja

Citycon Oyj

Rakennusaika

08/2020- 03/2022

Kestävän energian Lippulaiva

Edeltäjäänsä kaksi kertaa suurempi kauppakeskus Lippulaiva on osa uutta urbaania kaupunkikeskusta, johon kuuluu nykyaikaiset kattavat palvelut – noin 100 erilaista myymälää, kahviloita, ravintoloita sekä julkisia palveluita kuten Espoonlahden uusi aluekirjasto ja päiväkoti. Keskuksen yhteydessä sijaitsee myös Espoonlahden metroasema, bussiterminaali sekä asuinrakennuksia.

Lippulaivassa on pitkälle viety energia­järjestelmien ja kiinteistöautomaation kokonaisuus, jota hyödynnetään koko kiinteistön energiankäytön optimoimiseen. Kauppakeskuksen alle on rakennettu Euroopan suurin kaupallisen rakennuksen maalämpö- ja viilennyslaitos, joka tuottaa hiilivapaasti lähes kaiken kauppakeskuksen vaatiman lämmitys- ja viilennysenergian. Rakennus sisältää 51 maalämpökaivoa, 3500 neliötä viherkattoa sekä 2500 neliötä aurinkopaneeleita. Älykkään ohjausjärjestelmän avulla ilmanvaihdon sähkönkulutusta voidaan pienentää silloin, kun sähkönkulutus on korkeimmillaan. Lippulaiva onkin saavuttanut toisena suomessa Smart Building -sertifikaatin.

Amplit vastasi aliurakoitsijoidensa kanssa kohteessa lämmitys-, jäähdytys- sekä pääsähköjakelu-urakoista. Putkiurakka toteutettiin nykyaikaisella tahtituotannolla, joka mahdollisti logistiikan ja työvaiheiden hallinnan kohteen suuresta koosta ja laajuudesta huolimatta. Lisäksi Amplit on ollut tekemässä kauppakeskuksen alle sijoittuvaa Espoonlahden metroasemaa, jonka on tarkoitus avautua liikenteelle vuoden 2023 aikana. Sekä kauppakeskus Lippulaiva että Espoonlahden metroasema, ovat toimineet RAIN2 kehityshankkeen pilottikohteina.

REFERENSSIT

Toteuttamamme urakat